Buro Scanbrit: Hoe werkt het met de tolwegen en veerdiensten in Noorwegen?

Gewijzigd op Fri, 02 Feb 2024 om 02:05 PM

Noorwegen veerdiensten 

Op veel reizen in Noorwegen zal je wel eens gebruik moeten maken van een veerpont, vooral in het fjordengebied. Hiervoor hoef je niet te reserveren, je sluit gewoon achteraan in de rij. Voor de toeristische veerponttrajecten (zoals Geiranger - Hellesylt en Gudvangen - Kaupanger ) adviseren wij je om ruim van tevoren bij de ferry aanwezig te zijn. Sommige varen alleen in het hoogseizoen: bij twijfel raadpleegt je de lokale toeristenbureaus (turistkontor). De prijs van de overtocht is afhankelijk van het aantal passagiers in de auto en de lengte van het traject. Diverse ferry’s kunnen betaald worden met het autopass systeem wat ook voor de tolwegen gebruikt wordt (zie hieronder). Meer informatie hierover vind je op https://autopassferje.no/en. Hier staat ook informatie over andere manieren van betalen. 


Tolwegen 

Om dure wegen, tunnels of bruggen te kunnen financieren wordt er op diverse plaatsen in Noorwegen tol (Noors: bompenger) geheven. Je rijdt langs onbemande tolposten waarbij je nummerbord wordt gefotografeerd. Twee tot drie maanden later ontvang je de rekening thuis. Het is mogelijk om je auto van tevoren te registreren bij een toll service provider of bij EPASS24 om de betaling van de tol te vereenvoudigen. Meer informatie hierover staat op https://www.autopass.no/en/user/foreign-vehicles/. Het is mogelijk om bij sommige tolstations te betalen. Houd er rekening dat dit over het algemeen alleen met een credit card mogelijk is. 


Autopass

Hoe werkt het? Registreer je auto via een tol service provider om een tol tag per post te ontvangen, zie https://www.autopass.no/en/user/contact-a-toll-service-provider/ of registreer je auto via https://www.epass24.com/nl/ zodat je automatisch de factuur ontvangt. Je bent niet verplicht je aan te melden, maar het maakt het betalen van de tol wel eenvoudiger en het kan je ook korting opleveren. Ook kan je met je aangemaakte account toegang krijgen tot de rekeningen en beelden bekijken. In Noorwegen rijd je bij de tolstations in de baan die met het autopass logo wordt aangegeven en hoef je niet te stoppen. Iedere keer dat je in Noorwegen door een automatische tolpost rijdt wordt een rekening aangemaakt en aan je account toegevoegd. Na ontvangst kan je de rekening direct betalen. Je kan per creditcard of bank transfer betalen en je krijgt de keuze om dit in Euro’s te betalen of in de Noorse Kronen. 


Privé tolwegen

Een groot deel van de tolwegen zijn privébezit, waaronder bijvoorbeeld de kleine, onverharde bergwegen die in de zomer graag door toeristen worden gebruikt. Iedere eigenaar hanteert zijn eigen prijs en systeem voor tolbetaling. Meestal zijn de tolstations onbemand en staat er een apparaat waar je door middel van een credit card de betaling kan doen. In enkele gevallen kan er nog met contant (gepast) geld betaald worden. Contant geld en een credit card zijn dus voor dit soort weggetjes altijd aan te raden. Hier is dus geen autopass te gebruiken!

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren